Kırkpınar'ın geleneksel Ağa Karşılama Töreni gerçekleştirildi

Kırkpınar'ın geleneksel Ağa Karşılama Töreni gerçekleştirildi

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan ve Edirne Belediyesi organizasyonu ile düzenlenen 664. Kırkpınar Yağlı Güreşleri kapsamında geleneksel Ağa Karşılama Töreni gerçekleştirildi.

Törenin ardından Atatürk Anıtı’na çelenk takdimi yapıldı, Pehlivanlar Mezarlığı’nda merhum başpehlivanlar kabirlerinin başında dualarla anıldı. 

Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş,  Kırkpınar tarihinin 4 altın kemere sahip ilk ağası; Ağaların Ağası Seyfettin Selim, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, kurum müdürleri ile eski Kırkpınar Ağalarının da bulunduğu kortej, Kırkpınar Davul-Zurna Ekibi eşliğinde, tarihi Selimiye Meydanı’nda 664. Kırkpınar Ağası Ufuk Özünlü’yü karşıladı.

Ağa Karşılama Töreni’nde sahnede Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş, Kırkpınar tarihinin 4 altın kemere sahip ilk ağası, Ağaların Ağası Seyfettin Selim, 664. Kırkpınar Yağlı Güreşleri 1991-1992-1993 yılları Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu yer aldı.

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş ve Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın ile Ağaların Ağası Seyfettin Selim, 664. Kırkpınar Ağası Ufuk Özünlü’ye ağalık altın kemerini takdim ettiler.

Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, çiçek ve kemer takdimi sonrasında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Kırkpınar geleneğinin en güzel seramonilerinden, en güzel geleneklerden bir tanesi ağa karşılama törenidir. Her zaman söylüyoruz, ağalık sadece para vermekle olmuyor, gönülden yapılıyor, şehre hizmet etmekle, güreşlere sevdayla oluyor. Bizler çok şanslıyız ki, daha önce şehrimizde Kırkpınar güreşlerinde ağalık yapmış ağalarımızın, şehrimize çok büyük katkıları oldu. Eğitimden ihtiyaç sahiplerine vermiş oldukları desteklere kadar tüm halkımıza ulaşmaya çalıştılar varlıklarıyla bizleri onurlandırdılar. İş birliklerimizi yaparak organizasyonumuzu, geleneksel sporumuzu hem Türkiye’de hem de dünyada tanıtmak için büyük bir mücadele veriyoruz. Bu sene inanıyorum ki tüm misafirlerimiz, Edirneli hemşehrilerim, tüm yürekli güreşçilerimiz bu farkı hissedecekler. Ben şehrimle gurur duyuyorum. Dile kolay 664 senedir aralıksız; savaşta, barışta yoklukta her daim varlıklarını sürdürmüş bir spordan bahsediyoruz. Diyoruz ki bu sadece bir spor değil aynı zamanda bir kültür, bir dayanışma, bir mertlik göstergesidir.”

Başkan Gencan Akın, tüm güreşçilere başarılar dileyerek, aynı gün sabah saatlerinde genç yaşta hayatını kaybeden pehlivan Burak Bozkurt’a Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Törende söz alan Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş ise şu ifadeleri kullandı:

“Ağalık kurumu Kırkpınar Güreşleriyle var olmuş ve bütün Türkiye’ye varlığını hissettirmiştir. Böyle bir yapı ki bu ağırlığın değeri sadece Edirne ile sınırlı kalmamış. Bütün Anadolu’ya, tüm Türkiye’ye, hatta oradan da Türklüğün var olduğu, bütün yağlı güreşlerin yapıldığı ülkelere yayılmış. Bakın burada çok değerli başka ağalarımız da var. Anadolu’daki çok değerli yüreklerimizin ağaları. Onları da sevgiyle saygıyla buradan selamlıyorum.”
 
664. Kırkpınar Ağası Ufuk Özünlü de yaptığı konuşmada Serhad Şehri Edirne’nin kendisi için çok özel olduğunu vurgulayarak duygularını şöyle ifade etti:

“664 yıllık bu kadim geleneğin dünyada eşi benzeri olmayan bu organizasyonun doğrudan bir parçası olmaktan onur ve şeref duyuyorum. Bunun olmasında vesile olan, destek olan herkese teşekkür ediyorum. Edirne, benim en sevdiğim şehir. Ailemi kurduğum şehir, kendimi bulduğum şehir. Allah’a sonsuz şükrediyorum ki tekrar yolumu Edirne ile kesiştirdi. Türkiye’deki bir sürü il için Paris benzetmesi yapılır. Edirne Paris’ten bile güzel. Edirne’yi çok seviyorum.”

Konuşmasının devamında ağalık görevine dair değerlendirmelerde bulunan Özünlü şunları söyledi:

“Bu onurlu göreve geldiğim günden beri hep bahsettik, paydaş analizi yaptık, herkesi dinledik. Buraya nasıl katkı veririz diye baktık. Sonrasında ahilik geleneğini canlandırmaya çalışarak bugünlere kadar geldik. Kırkpınar, Kaşıkçı Elması’ndan daha kıymetlidir. Kırkpınar kardeşlikten daha ötedir. Bugün burada bir sürü farklı görüşten insan hepsi bu kardeşlik hukukuyla buraya geldi. Bunun için ben de çok mutluyum. Kırkpınar’a yakışan da budur. Kardeşlik hukuku içerisinde bir Kırkpınar geçmesini diliyorum.”

Program, protokol üyelerinin Atatürk Anıtı’na gerçekleştirdiği yürüyüşle devam etti. Anıtta yapılan çelenk sunumu ve saygı duruşunun ardından, Beyazıt Sansı tarafından bestelenen Kırkpınar Marşı, merhum sanatçının oğlu Seven Sansı tarafından seslendirildi. 

Törenler, Pehlivanlar Mezarlığı’nda Cihan Pehlivanı Adalı Halil ve Kara Emin’in kabirlerinin ziyaret edilmesi, karanfil bırakılması ve dualarla anılmalarıyla sona erdi.

  Hibya Haber Ajansı